Koffiedrab for the win! Geen ochtend zonder koffie en dat betekent geen dag dat voorbij gaat zonder dat we koffiedrab weggooien. Stom, want je kan heel wat met koffiedik. Of je koffiedik nu wil gebruiken als plantenvoeding, in een schoonheidsmasker, als aquarelverf of je capsules gewoon netjes wilt recycleren, de antwoorden vind je hier.

Koffiedik als plantenvoeding

We gooien met z’n allen heel wat koffiedrab de vuilbak in. Wat als we je nu eens vertelden dat je je koffiedrab helemaal niet moet weggooien? Koffiedrab of koffiedik is een veelzijdig goedje, zo blijkt. Koffiedik als meststof? Jazeker, heeft je plant nood aan wat extra magnesium en calcium? Bespaar jezelf een trip naar de tuinzaak en geef je plant een koffietje als opkikker. Tenminste, geen echte koffie, maar het koffiedik. Hiermee verlaag je de pH-waarde van de potgrond, sommige planten zijn namelijk gek op een ietwat zurige bodem. Zij zullen extra lekker gedijen met wat koffiedrap als meststof. Heb je last van slijmerige tuinslakken die stiekem aan je planten knabbelen? Ook hier is koffiedik een prima ecologisch en duurzaam middeltje tegen.

Een koffiemasker

Heb je een lange nacht gehad en moest je er weer vroeg uit ‘s ochtends? Dan kunnen de wallen onder je ogen dat wel eens verraden. Ook hier komt koffiedik weer handig van pas. Zet een koffietje en vang twee vliegen in één klap: gebruik de koffiedrab van je kopje zwarte goud als masker, terwijl jij rustig van je koffietje slurpt. Meng het met wat olijfolie en breng rijkelijk met een borsteltje aan onder je ogen. Even laten intrekken en drie sipjes van je filterkoffie later kan je de dag weer helemaal aan. En die wallen? Die zijn verdwenen als sneeuw voor de zon.

Schilderen met koffiedik

Ben jij de volgende Monet of hou je gewoon van een namiddagje schilderen in de tuin als ontspanning? Laat je fantasie de vrije loop en maak ecologische schilderijen met het koffiedik van je kopje koffie. Voeg wat extra water toe aan het koffiedik en je hebt in no-time een aquarel-achtige verf met korrelige structuur om prachtige ‘koffiewerken’ te maken. Inspirerend én bovendien goed voor het milieu.

Nespresso cups recycleren

Is filterkoffie niet jouw da-da en ben je steeds op zoek naar de beste Nespresso promotie? Begrijpelijk, Nespresso-koffie is dan ook overheerlijk. Maar wat met al die lege capsules, gewoon de vuilbak in? De capsules recycleer je best in een daarvoor bestemde recyclezak. In het speciale sorteercentrum van Nespresso wordt het aluminium van het koffiedik gescheiden en gerecycleerd. Van het aluminium van de cup krijgt een nieuw leven in de vorm van verschillende producten. En het koffiedik? Dat wordt ook opnieuw gebruikt, als biogas of als compost. Weer een goede daad voor de natuur!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen