Heb je een tijdje veel te weinig bewogen en meer gegeten dan je eigenlijk nodig had? Dan kan het zomaar zo zijn dat je weegschaal meer kilo’s aangeeft dan goed voor je zijn, of waar je zelf gelukkig van wordt. Maar hier iets aan doen… Minder eten, of gezondere keuzes maken, dat wil vaak nog wel lukken. Maar naar de sportschool gaan, wat vaak toch ook nodig is om aan je beweging te komen, dat is voor veel mensen al een stuk lastiger. Gelukkig kun je ook afvallen met wandelen, om maar eens wat te noemen. Door wat extra beweging gewoon te integreren in je dagelijkse leven kom je vaak al een heel eind.

Wanneer ben je te zwaar?

Om te weten of je te zwaar bent, kun je je BMI berekenen. Dat doe je door je gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van je lichaamslengte (in meters). Ben je bijvoorbeeld 70 kilo en ben je 1,75 lang, dan deel je 70 door (1,75×1,75), wat een BMI van 22,9 geeft. Alles tussen de 18,5 en 25 is doorgaans een gezond gewicht.

Nu is dit natuurlijk een eerste indicatie. Mensen die volop in de sportschool te vinden zijn en echte spierbundels zijn, die zitten al snel aan de bovenkant qua BMI. Al die spieren die wegen tenslotte heel wat! Dat wil echter niet zeggen dat zij dringend af moeten gaan vallen. Maar ook met een gewicht dat volgens het BMI gezond is, kun je je net niet lekker in je vel voelen. Gebruik het BMI dan ook vooral als indicatie, en bepaal zelf (eventueel met hulp van een professional) of jouw gewicht bij je past of niet.

Afvallen zonder sporten: dat kan

Ben je wat te zwaar, en wil je graag wat kilo’s kwijt? Dan is het vooral zaak om op je voeding te letten, en jezelf een eetpatroon aan te leren dat er niet alleen voor zorgt dat je nu je kilo’s kwijt kan raken, maar ook dat ze er niet binnen de kortste keren weer aan zitten. Daarnaast is wat meer bewegen altijd een goed idee, maar dat hoeft niet per se in de sportschool te zijn.

Het is vooral belangrijk dat je structureel genoeg beweegt. Heb je een hekel aan de sportschool, dan ga je er misschien een paar maanden heen en haak je zodra je doel bereikt is weer af. In dat geval is het veel beter om een manier van bewegen te vinden die je wél leuk vindt, en die je gemakkelijk vol kan houden. Wandelen of fietsen bijvoorbeeld! Als hobby, maar ook wat vaker als vervoermiddel. Op die manier breng je structureel wat meer beweging aan in je leven, en ben je écht gezond bezig.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen