Vis is een van de gezondste voedingsmiddelen op de planeet. Het zit vol met belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten en vitamine D. Vis is ook ’s werelds beste bron van omega-3 vetzuren, die ongelooflijk belangrijk zijn voor je lichaam en hersenen. Dit zijn 7 gezondheidsvoordelen van het eten van vis en daarmee ook gelijk 7 redenen waarom jij vanavond voor een heerlijk visgerecht zou moeten kiezen!

1. Vis bevat veel belangrijke voedingsstoffen

Over het algemeen zijn alle vissoorten goed voor je. Ze bevatten veel voedingsstoffen waar de meeste mensen niet genoeg van binnen krijgen. Dit omvat hoogwaardige eiwitten, jodium en verschillende vitamines en mineralen. Sommige vissen zijn echter beter dan andere, en de vette vissoorten worden als de gezondste beschouwd. Dat komt omdat vette vis (zoals zalm, forel, sardines, tonijn en makreel) hoger zijn in vet-gebaseerde voedingsstoffen. Dit omvat de in vet oplosbare vitamine D, een voedingsstof waarvan de meeste mensen een tekort hebben. Het werkt als een steroïde hormoon in het lichaam.

Vette vis bevat ook veel meer omega-3 vetzuren. Deze vetzuren zijn cruciaal voor je lichaam en hersenen om optimaal te kunnen functioneren en ze zijn sterk verbonden met een verminderd risico op vele ziekten. Om aan je omega-3-vereisten te voldoen, wordt aangeraden minimaal één of twee keer per week vette vis te eten.

2. Vissen kunnen het risico op hartinfarcten en beroertes verlagen

Hartaanvallen en beroertes zijn de twee meest voorkomende oorzaken van vroegtijdige dood in de wereld. Vis wordt over het algemeen beschouwd als een van de beste voedingsmiddelen die je kunt eten voor een gezond hart. Het is niet verrassend dat veel grote observationele studies hebben aangetoond dat mensen die vis eten, vaak een lager risico op hartaanvallen, beroertes en overlijden door hartaandoeningen lijken te hebben.

In één studie van meer dan 40.000 mannelijke gezondheidswerkers in de VS, hadden degenen die regelmatig 1 of meer porties vis per week aten 15% minder risico op hartaandoeningen. Onderzoekers geloven dat de vettige vissoorten nog beter zijn voor de gezondheid van het hart, vanwege hun grote hoeveelheid omega-3-vetzuren.

3. Vis bevat voedingsstoffen die van cruciaal belang zijn tijdens de ontwikkeling

Omega-3 vetzuren zijn absoluut essentieel voor groei en ontwikkeling. Het omega-3 vetzuur docosahexaeenzuur (DHA) is vooral belangrijk omdat het zich ophoopt in de zich ontwikkelende hersenen en ogen. Om deze reden wordt het vaak aanbevolen dat zwangere en zogende moeders voldoende omega-3-vetzuren eten.

Er is echter een voorbehoud met het aanbevelen van vis aan zwangere vrouwen. Sommige vissen bevatten veel kwik, dat ironisch genoeg is gekoppeld aan ontwikkelingsstoornissen in de hersenen. Om deze reden mogen zwangere vrouwen alleen vissen eten die laag in de voedselketen zitten (zalm, sardines, forel, enz.) En niet meer dan 340 gram per week. Zwangere vrouwen moeten ook rauwe en ongekookte vis (inclusief sushi) vermijden, omdat deze micro-organismen kan bevatten die de foetus kunnen schaden.

4. Vissen kunnen grijze stof in de hersenen vergroten en beschermen tegen ouderdom

Een van de gevolgen van veroudering is dat de hersenfunctie vaak verslechtert (ook wel leeftijdgerelateerde cognitieve achteruitgang genoemd). Dit is in veel gevallen normaal, maar er zijn ook ernstige neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer.

Interessant is dat veel observationele studies hebben aangetoond dat mensen die meer vis eten, lagere percentages van cognitieve achteruitgang hebben. Eén mechanisme kan te maken hebben met grijze stof in de hersenen. Grijze stof is het belangrijkste functionele weefsel in de hersenen, met de neuronen die informatie verwerken, herinneringen opslaan en je eigenlijk mens maken.

Studies hebben aangetoond dat mensen die elke week vis eten, meer grijze stof hebben in de centra van de hersenen die emoties en geheugen reguleren.

5. Vis kan helpen depressie te voorkomen en kan je blij maken!

Depressie is een ernstige en ongelooflijk veel voorkomende psychische stoornis. Het wordt gekenmerkt door een naar humeur, verdriet, verminderde energie en verlies van interesse in het leven en activiteiten. Hoewel er bijna niet zoveel over wordt gesproken als hartziekten of obesitas, is depressie momenteel een van ’s werelds grootste gezondheidsproblemen.

Studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig vis eten, minder snel depressief zullen zijn. Talrijke gecontroleerde onderzoeken hebben ook aangetoond dat omega-3-vetzuren gunstig zijn voor depressie en de werkzaamheid van antidepressiva aanzienlijk verhogen. Wat dit betekent is dat vis je letterlijk een gelukkiger persoon kan maken en je levenskwaliteit kan verbeteren. Vis en omega-3-vetzuren kunnen ook helpen bij andere psychische stoornissen, zoals een bipolaire stoornis.

6. Vis is de enige goede voedingsbron van vitamine D

Vitamine D heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen. Deze belangrijke vitamine functioneert eigenlijk als een steroïde hormoon in het lichaam, en maar liefst 41,6% van de Amerikaanse bevolking heeft er een tekort aan.

Vis en visproducten zijn veruit de beste voedingsbronnen van vitamine D. Vette vis zoals zalm en haring bevatten de hoogste hoeveelheden. Een enkele portie gekookte zalm van 113 gram bevat ongeveer 100% van de aanbevolen inname van vitamine D.

Sommige visoliën, zoals levertraan, bevatten ook een hoge vitamine D-waarde, waardoor meer dan 200% van de aanbevolen hoeveelheid wordt ingenomen in een enkele eetlepel. Als je niet veel zon binnen krijgt en niet regelmatig vette vis eet, dan kan je overwegen om een vitamine D-supplement te nemen.

7. Vis kan je gezichtsvermogen op oudere leeftijd beschermen

Een ziekte die maculaire degeneratie wordt genoemd, is een van de belangrijkste oorzaken van slechtziendheid en blindheid en treft vooral oudere personen. Er zijn aanwijzingen dat vissen en omega-3-vetzuren bescherming tegen deze ziekte kunnen bieden.

In één onderzoek was regelmatige consumptie van vis gekoppeld aan een 42% lager risico op maculaire degeneratie bij vrouwen. Een andere studie toonde aan dat het eten van vette vis eenmaal per week was gekoppeld aan een 53% verlaagd risico op neovasculaire (“natte”) maculaire degeneratie. Kortom: Mensen die meer vis eten, hebben een veel lager risico om maculaire degeneratie te ontwikkelen, een belangrijke oorzaak van slechtziendheid en blindheid.

… en het is ook nog eens héél erg lekker!

Deze laatste is geen gezondheidsvoordeel, maar toch erg belangrijk. Het is het feit dat vis heerlijk en gemakkelijk te bereiden is. Om deze reden zou het relatief eenvoudig moeten zijn om het in je dieet op te nemen. Tweemaal per week vis eten, wordt voldoende geacht om er de vruchten van te plukken. Waar wacht je nog op? Snel naar de viswinkel voor een heerlijk vers visje!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen