Is het in je rug geschoten? Heb je tijdens het sporten een grote of kleine blessure opgelopen? Heb je last van een chronische ziekte die bewegen moeilijk maakt, of ben je aan het herstellen van een operatie? Of gaat het bewegen nu je wat ouder wordt gewoon wat lastiger? Allemaal redenen om contact op te nemen met een fysiotherapeut. Deze kan vaak heel veel voor je betekenen, en ervoor zorgen dat het bewegen weer makkelijker gaat. Er zijn echter wel een paar dingen die je moet weten voor je een afspraak maakt.

Worden de kosten vergoed?

Een afspraak met een fysiotherapeut kun je sinds een aantal jaar zelf maken, je hoeft daarvoor dus geen verwijzing van een huisarts meer te hebben. Natuurlijk kun je als je klachten hebt altijd eerst even naar de huisarts, deze kan dan meteen beoordelen of er iets is wat hij of zij eraan kan doen, en of een doorverwijzing naar een specialist bijvoorbeeld noodzakelijk is. Bij twijfel is het dus zeker verstandig om eerst even bij de huisarts langs te gaan.

Voor een bezoekje aan de huisarts betaal je geen rekening, dit wordt via de basisverzekering die iedereen verplicht af moet sluiten altijd vergoed. Maar wist je dat de basisverzekering fysiotherapie meestal niet vergoedt? Slechts in een paar uitzonderingen, die vooral te maken hebben met chronische aandoeningen, neemt het basispakket de kosten voor zijn rekening. En ook kinderen onder de 18 kunnen voor maximaal 18 behandelingen gratis bij een fysiotherapeut terecht. Val jij niet in deze groep, dan zal je de rekening zelf moeten betalen. Of je zelf een afspraak hebt gemaakt of via de huisarts bent doorverwezen maakt in dit geval ook niet het verschil.

Hoe kun je kosten voorkomen?

Heb je regelmatig fysiotherapie nodig, maar worden de kosten niet vanuit de basisverzekering vergoed in jouw situatie? Dan is er nog een manier om te voorkomen dat je met een rekening wordt opgezadeld. Naast de basisverzekering kun je namelijk ook nog een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Deze richt zich op een groot deel van de medische kosten die niet in het basispakket zitten, en die je zonder extra verzekering dus zelf zou moeten betalen. Fysiotherapie valt in deze categorie, net als de tandarts voor volwassenen.

Het afsluiten van een aanvullende verzekering is, in tegenstelling tot de basisverzekering, niet verplicht. Veel mensen kiezen er wel voor, omdat zij op deze manier voor een vast bedrag per maand verzekerd zijn tegen heel veel medische kosten. Zo voorkomen zij dat ze plotseling met een hoge rekening geconfronteerd worden, en is krap bij kas zitten nooit een reden om bepaalde medische zorg even uit te stellen.

 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen