De zomer is alweer even achter de rug en dat is vaak hét moment dat mensen denken: ‘Volgende zomer… dan ben ik écht afgetraind’. Jammer genoeg is het buiten nu koud, nat en donker, dus een sessie hardlopen lijkt misschien niet heel uitnodigend. Toch zijn we hier van mening dat een lekkere run in de buitenlucht in je activiteitenlijst moet horen te staan. Maar hoe weet je wat je aan moet trekken? Is er iets dat je anders zou moeten doen? Waar moet je allemaal aan denken? Lees verder om het te weten te komen.

Kies de juiste uitrusting

Het kiezen van de juiste uitrusting en kleding is een absolute must. Ga niet hardlopen in een spijkerbroek of korte broek; kies in plaats daarvan voor een hardlooplegging en laagjes zoals een windjack of shirt met lange mouwen, of ga voor een warm trainingspak. Je blijft met deze kleding veel warmer en comfortabeler dan wanneer je een korte broek draagt, die kan opstropen als je benen bewegen (au!). Als het buiten te fris en te nat is, kies dan dry-fit kleding die het zweet van je lichaam afvoert, zodat je het niet koud krijgt tijdens je winterse hardloopsessies. Als je een dikke laag kleding draagt, zorg er dan voor dat die los genoeg zit, zodat je gewrichten vrij kunnen bewegen en niet te bezweet raken. Als dat toch gebeurt, zorg dan dat je je snel na je loop omkleedt. Het is ook een goed idee om iets waterdichts te dragen voor het geval de wolken besluiten vervelend te doen tijdens je sessie!

Zoek een hardloop-buddy

Er zijn veel redenen waarom in je uppie hardlopen de voorkeur heeft, bijvoorbeeld dat je in je eigen tempo kunt hardlopen zonder het gevoel te hebben dat je je vriend of vriendin tegenhoudt of afremt. Een hardloopmaatje is een goede keuze als je een beginner bent of niet van solo hardlopen houdt. Je kunt elkaar gemakkelijk motiveren om samen op pad te gaan en voor een wedstrijd te trainen. Daarnaast kun je elkaar tijdens het hardlopen wat afleiden of elkaar juist oppeppen wanneer het nodig is (of wanneer je het écht te koud krijgt). Daarnaast is een hardloopbuddy leuk als jij meer conditie hebt als de ander, omdat je je buddy dan kunt motiveren (en mag opscheppen over hoeveel beter je bent).

Heb geduld en bouw langzaam op

Winterlopen kan betekenen dat je trager bent dan gewoonlijk, vooral in de herfst als het koelere weer een afname van je prestaties veroorzaakt. Hoewel de omstandigheden een verschil maken, is dit niet altijd de voornaamste reden van prestatieverschil. Maar als je in de zomer en herfst niet genoeg getraind hebt, zul je hoogstwaarschijnlijk je tempo wat verlagen als het buiten kouder wordt. Als je behalve met training ook deze zomer met blessures worstelde, kunnen die weer terugkomen als je in een winterse omgeving hardloopt. In elk geval, wees geduldig met jezelf als het gaat om hardlopen in de herfst en winter – je lichaam heeft in deze perioden iets meer zorg nodig dan normaal.

Zorg voor een goede warm-up

Een goede warming-up is een belangrijk onderdeel van elke loop, maar vooral in de winter als je lichaam harder moet werken dan gewoonlijk. Als je lang buiten bent bij koud weer, hebben je spieren minder doorbloeding en zijn je gewrichten gevoeliger omdat ze minder goed door vet of spierweefsel beschermd worden. Dat betekent dat als je niet met een goed opgewarmd lichaam de paden op gaat, je je stijver en trager zult voelen – wat het weer op gang komen in je trainingsroutine zoveel moeilijker maakt! Een goede warming-up kan daarnaast blessures als spierverrekkingen en krampen voorkomen, terwijl je je lichaam ook voorbereidt voor de komende fysieke inspanning.

Houd je deze winter aan je trainingsroutine!

Of je nu een wedstrijdloper bent of het gewoon leuk vindt om op lange duurlopen te gaan, het is belangrijk dat je zo veel mogelijk aan je huidige hardlooproutine houdt. Ons laatste advies is dan ook: geen smoesjes!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen