Bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering is er veel om rekening mee te houden. Misschien betaal je elke maand te veel of kies je niet de juiste dekking – met als gevolg dat je over- of onderverzekerd bent. Om te voorkomen dat dit (nog eens) gebeurt vertellen we je vandaag hoe je je volgende autoverzekering kunt afsluiten door verschillende factoren in overweging te nemen. Lees je mee?

Online een autoverzekering afsluiten? Eerst vergelijken!

Een auto verzekeren is in principe ontzettend eenvoudig, maar er komt wel wat bij kijken. Als je zelf online een autoverzekering afsluit, is het belangrijk dat je weet wat de verschillende termen betekenen. In deze blogpost leggen we een paar van die veel voorkomende woorden uit en vertellen we je waarom ze zo cruciaal zijn om ervoor te zorgen dat wanneer er toch een ongeluk gebeurt (en hopelijk niet te vaak!), de gekozen verzekering voldoende dekking biedt om zorgeloos auto te blijven rijden.

Als je op zoek bent naar autoverzekering komt het vaak voor dat je overweldigd wordt door het enorme aantal beschikbare opties. Dus als eerste stap om de best mogelijke te vinden, raden we je aan te beginnen met het vergelijken van maatschappijen. Op die manier weet je, ongeacht welke keuzes je op deze weg naar een beslissing over de aankoop van een polis voorgeschoteld krijgt, in ieder geval of er misschien een alternatieve optie is die beter geschikt is voor jouw specifieke behoeften en budget.

De verschillende autoverzekeringen

Wil je in Nederland autorijden, dan zal je auto te allen tijde verzekerd moeten zijn. Kies bij het zoeken naar dekkingsmogelijkheden niet alleen op prijs, want niet alle polissen zijn gelijk geschapen en sommige kunnen betere bescherming bieden dan andere. Je kunt kiezen uit verschillende soorten dekking bij het afsluiten van een autoverzekering, afhankelijk van jouw situatie en gewenste dekking. In eerste instantie zijn er drie basisdekkingen, namelijk een WA-, WA-Plus en All risk verzekering. Deze verzekeringen kun je vervolgens weer aanvullen met extra dekkingen. Een WA-verzekering is te allen tijde verplicht voor iedere autorijder. Hieronder lees je wat de verschillende verzekeringen inhouden en dekken.

WA (wettelijke aansprakelijkheid)

De WA-verzekering is de meest minimale en daarom de goedkoopste autoverzekering. Hij geldt alleen voor schade die je aan anderen toebrengt, dus als je eigen voertuig op enige wijze beschadigd raakt, dan komt dat voor eigen rekening of voor degene die de schade veroorzaakte. In dat geval zul je de kosten moeten verhalen op de veroorzakende partij.

WA-Plus (beperkt casco)

De WA Plus verzekering is de perfecte optie voor bestuurders die wel uitgebreid verzekerd willen zijn, maar geen volledige uitgebreide dekking nodig hebben. Het wordt ook beperkt casco autoverzekering genoemd en dekt de schade die je per ongeluk bij een ander voertuig veroorzaakt. Schade aan je eigen auto is enkel gedekt bij specifieke omstandigheden, bijvoorbeeld bij inbraak of diefstal, of brand-, storm-, en natuurschade.

Allrisk (volledig casco)

De All risk verzekering is de duurste van de drie, maar biedt wel de meeste dekking en bescherming. Een All-Risk autoverzekering beschermt je tegen vrijwel alles. Ze dekt zowel schade aan je eigen voertuig als aan andere voertuigen bij een ongeval; dit in tegenstelling tot de meeste standaard soorten autoverzekeringen die zeer beperkte schade dekken. Ook de schade aan je eigen auto is bij een aanrijding gedekt.

Let ook op je schadevrije jaren

Verzekeraars kijken in eerste instantie naar je schadevrije jaren voor autoverzekeringen om te zien hoe riskant je bent op gebied van autorijden. Hoe meer schadevrije jaren, hoe goedkoper je tarieven zullen zijn. Is dit je eerste autoverzekering? Dan heb je nog geen schadevrije jaren opgebouwd. Heb je in het recente verleden een autoverzekering gehad, of heb je nog een lopende verzekering? Dan heb je waarschijnlijk wél schadevrije jaren opgebouwd (mits je geen ongelukken of schade hebt veroorzaakt).

Het kan gebeuren dat je in een ongeluk terecht komt waarvoor je aansprakelijk bent. Om te voorkomen dat je schadevrije jaren korter worden, kun je ervoor kiezen om het schadebedrag aan je verzekeraar terug te betalen. We raden aan dit te doen bij goedkopere claims en wanneer de premieverhoging na het verlies van je schadevrije jaren groter is dan wat er verschuldigd is aan directe schade. Sta je voor een dergelijke situatie? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je verzekeraar om te bekijken wat voor jou de beste en meest voordelige optie is.

Met deze tips in gedachten kun je nu hopelijk de verschillende autoverzekeraars vergelijken om uit te zoeken welke voor jouw situatie het beste is. Succes!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen