Het is heerlijk weer in Nederland de afgelopen tijd. Niet alleen worden we er lekker bruin van, het zonnetje is ook nog eens geweldig voor onze gemoedstoestand. We zijn gelukkiger en hebben daarnaast véél meer zin in seks. Ja, dat lees je goed. De zon zorgt voor een verhoogd libido en kan je bedprestaties ten goede komen.

De zon werkt zelfs zo goed, dat een uurtje bruinbakken de temperatuur in de slaapkamer al flink kan laten toenemen. Hoe dat komt? Vitamine D. Er zijn verschillende onderzoeken die concludeerden dat Vitamine D je een beest in bed kan maken. Oké, nu is dat misschien wat overdreven, maar een tekort aan de vitamine D kan wel je geslachtsdrift en zin in seks veranderen.

“Wanneer we terugkijken naar de tijden van de holbewoners, zagen we dat mannen een volledige dag in de zon op dieren moesten jagen en ’s avonds nog de energie nodig hadden om zich voort te planten. Dit is puur natuur”

Holbewoners

Aly Dilks, seks- en gezondheidsexpert van The Women’s Health Clinic legt uit aan The Sun: “We weten dat mensen aan Seasonal Affective Disorder (een gemoedstoestand die door invloed van de wisseling van seizoenen uit balans raakt) kunnen lijden in de winter. De zon is dan ook erg belangrijk voor onze gezondheid.” De zon zorgt er namelijk voor dat er verschillende stoffen in ons lichaam vrijkomen, waaronder testosteron. “Wanneer we terugkijken naar de tijden van de holbewoners, zagen we dat mannen een volledige dag in de zon op dieren moesten jagen en ’s avonds nog de energie nodig hadden om zich voort te planten. Dit is puur natuur.”

“Uit onderzoek bleek dat het slechts een half uurtje duurt om je slaapkamerprestaties te verbeteren”

Hebben we een tekort aan vitamine D? Dan zorgt dat voor een verlaagd oestrogeengehalte bij vrouwen en een verlaagd testosterongehalte bij mannen. Het resultaat: minder zin in seks. Als blootstelling aan de zon een probleem voor je huid is, hoef je je geen zorgen te maken dat je urenlang hoeft te bakken. Uit onderzoek bleek namelijk dat het slechts een half uurtje duurt om je slaapkamerprestaties te verbeteren.

30 nanogram

Een onderzoek uit 2010, gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Endocrinology, onder 2.299 mannen vond dat degenen met voldoende vitamine D meer van het mannelijke geslachtshormoon hadden dan degenen met minder testosteron. Onderzoekers van de Medische Universiteit van Graz, Oostenrijk, vonden dat mannen met ten minste 30 nanogram vitamine D per milliliter bloed veel meer testosteron in omloop hadden dan degenen die een minder vitaminegehalte hadden. Professor Winfried Marz, die een van de studies leidde, zei dat hij van plan was te onderzoeken of vitamine D-supplementen hetzelfde effect hadden op de testosteronniveaus als de zon. In dat geval verwachten we een stormloop naar de Kruidvat!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen