Wist je dat we als vrouwen een prachtige diamantvormige spiergroep in onze bekkenbodem hebben? Een spiergroep die fungeert als een soort slinger om onze interne organen te ondersteunen? Je bekkenbodemspieren ondersteunen je blaas, vagina én baarmoeder. Na verloop van tijd ervaren we onvermijdelijk verzwakking van deze spieren. En als we geen actie ondernemen om deze verzwakking te voorkomen, kunnen we op de meest ongelegen momenten best wat problemen tegenkomen.

Denk aan incontinentie, bijvoorbeeld, maar ook aan minder sterke orgasmes. Aan ons vrouwen dus om deze belangrijke spiergroep te beschermen én te versterken. Vandaag vertellen we je er meer over, en nemen we je onder andere mee in de wereld van vaginaballetjes en Ben-wa balletjes!

Feit: vrouwen moeten hun bekkenmodemspieren trainen!

Het is nodig te benoemen dat alle vrouwen ouder dan 30 jaar hun bekkenbodemspieren zouden moeten beschermen! De sleutel is preventie, zodat je uiteindelijk geen incontinentieproblemen of bekkenverzakkingproblemen krijgt. Vooral zwangerschappen, verkeerd uitgevoerde oefeningen (bijvoorbeeld squats of pilates) en een zittend leven leiden (we zitten allemaal te veel!) hebben allemaal invloed op onze bekkenbodemspieren.

“Het hebben van een gezonde bekkenbodem is gekoppeld aan een betere seksuele gezondheid en ervaringen voor sommige vrouwen”, zegt Lacey Forsyth, geregistreerd fysiotherapeut en eigenaar van Bump Physio & Co in Port Moody. “Een vrouw moet haar bekkenbodemspieren zowel volledig kunnen samentrekken als ontspannen om een ​​sterke basis voor geslachtsgemeenschap te hebben. Als de bekkenbodemspieren van vrouwen bijvoorbeeld zwak zijn, kan dit van invloed zijn op hun vermogen om een ​​ een orgasme te bereiken, en om voldoende spierspanning te behouden voor plezier tijdens penetrerende geslachtsgemeenschap.”

“Soms melden cliënten dat ze niet veel voelen als ze seks hebben met hun partners, en dit kan te wijten zijn aan een lage bekkentonus, spieratrofie of een verminderd bewustzijn van hun bekkenbodemspieren. “Een ander gebied waarop het seksuele genot van vrouwen kan worden beïnvloed, is tijdens het orgasme”, zegt ze. “Als een vrouw klaarkomt trekken bekkenbodemspieren maximaal samen, gevolgd door een volledige ontspanning. Als ze spierkracht missen, zijn hun orgasmes minder intens of komen ze in sommige gevallen helemaal niet voor”.

Tijd voor oefeningen!

Oefeningen voor de bekkenbodemspieren worden ook wel Kegels genoemd, hun naam ontleend aan de Amerikaanse gynaecoloog die voor het eerst opmerkte dat een bevalling kan leiden tot een zwakke bekkenbodem en dat deze spieren zoals alle andere kunnen worden getraind. Hij ontwikkelde een samendrukbare bol die in de vagina ging, vastgemaakt aan een wijzerplaat; wanneer vrouwen met hun bekkenbodemspieren kneepten, gaf de draaiknop visuele feedback over de kracht van die contractie.

Om Kegels te doen, moet je eerst je bekkenbodemspieren identificeren. Het is de spier die je samentrekt om het urineren te onderbreken of om de laatste paar druppels eruit te persen. Probeer je plas een ​​paar keer te stoppen om de spieren te identificeren. Zodra dit is gelukt, raden sekstherapeuten aan om zowel langzame als snelle Kegels te doen. Voor langzame kegels houd je de spieren gedurende een paar seconden vast, waarna je je ontspant. Voor snelle Kegels: span aan en ontspan de spieren zo snel als je kunt.

Vaginaballetjes voor betere oefeningen

Klinkt dit allemaal wat lastig? Gelukkig zijn er wat handige hulpmiddelen om deze spieren te versterken! De beste manier om dit te doen is door gebruik te trainen met vaginaballetjes. Dit is een goedkope manier waarmee je binnen no-time de spieren in de vagina versterkt. Bij het dragen van vagina balletjes train je de spieren in de vagina eigenlijk zonder erbij na te denken. Daarnaast voelen ze ook nog eens heerlijk aan! Wanneer je overigens voor het eerst vaginaballetjes aanschaft, kies dan voor wat lichtere exemplaren. Op den duur kun je dan overstappen naar zwaardere modellen zodra je spieren het aankunnen.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen