Brrrr, wat is het weer koud! Mooi tijd om al je zomerkleding ergens in een doos te stoppen en al je winterkleding weer naar voren te halen. En als het aankomt op winterkleding, dan is er één kledingstuk die misschien wel het belangrijkste is van allemaal: je winterjas.

Ben jij (net als ik) ook toe aan een nieuw exemplaar? Dan heb ik vandaag een aantal tips voor je zodat je binnenkort rondloopt in de winterjas van je dromen. Tip: check eens het assortiment van de Bijenkorf, die is énorm!

Winterjas-struggles…

Laten we realistisch wezen: Een groot deel van het probleem bij het vinden van een bevredigende winterjas is dat het echt moeilijk te zeggen is of een jas warm genoeg zal zijn voor het holst van de winter totdat je hem ook daadwerkelijk in het holst van de winter draagt. Ja, menig jas lijkt misschien lekker warm vanuit het comfort van je bank. Maar zal hij echt bestand zijn tegen temperaturen onder het vriespunt als je hem eenmaal in huis hebt?

Betekent dit dat je geen winterjas online zou moeten kopen? Nee! Betekent dit dat je wat meer op de details van een winterjas moet letten en minder puur op hoe hij eruit ziet? Helemaal waar! Bij het kopen van een winterjas is het essentieel om rekening te houden met je levensstijl en locatie. Ben je op zoek naar een stevige parka? Iets stijlvols om je warm te houden van kantoor tot aan het treinstation? Een full-on duffelcoat voor ijzige temperaturen?

Eén van de zaken die van groot belang is voor een winterjas dames, is de soort isolatie in de winterjas. Hieronder zet ik er een aantal op een rij.

Dons

Dons is nog steeds de meest populaire vulling voor winterjassen. Het is de naam voor de donzige laag onderveren die wordt geoogst van eenden en ganzen. Die luchtigheid dient een doel: de duizenden kleine luchtzakjes van dons houden warmte vast en houden de drager warm. Het is ook ultra-verend, lichtgewicht en ademend. Dons verliest echter zijn isolerende werking als het nat wordt en het kan even duren voordat het weer opdroogt. Bovendien kan dons van lagere kwaliteit stof en vuil bevatten, wat allergieën kan veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.

Waterafstotend dons

Geen enkele donsvulling is volledig waterbestendig, maar met polymeer behandeld dons is beslist beter in het afvoeren van vocht. Het is ook vaak erg duur en kan nog steeds niet zo effectief vocht verwerken als synthetische isolatie.

Synthetische isolatie

Deze variant is gemaakt van een combinatie van waterbestendige samengeperste vezels, synthetische isolatie bootst het vermogen na om warme lucht vast te houden via kleine gaatjes. Synthetische stoffen zijn vaak zwaarder dan dons en ze zijn niet zo veerbaar, maar aan de andere kant drogen ze sneller en zijn ze vaak aanzienlijk minder duur.

De stijl

We weten dat een donzen dames jas het beste warmte vasthoudt, maar zijn donzen jassen ook het meest stijlvol? Nou, deze winter zijn wollen jassen ook weer helemaal terug! 100% wol is het warmst, maar eentje met minimaal 60% wol houdt je ook lekker warm. Zoek naar nylon in de mengsels – deze zijn sterk en zullen helpen om de jassen jarenlang mee te laten gaan – maar vermijd jassen met stof waarvan meer dan drie vezels zijn gemengd, omdat deze vatbaarder zijn voor pilling.

De functie

Als je deze winter wandelt, hardloopt of misschien gewoon even de hond uit moet laten, dan heb je een wat functionelere jas nodig voor je buitenavonturen. Zoek naar stijlen die lichtgewicht, ademend en niet te lang zijn als je van plan bent veel te bewegen, en overweeg jassen met extra isolatie als je denkt dat je er een nodig hebt die super warm is. De jas (zoals een regenjas dames) moet ook platte, gesealde naden hebben om water buiten te houden en ontwerpdetails die koude lucht blokkeren, zoals trekkoorden om te cinch of een flap over de rits.

De juiste fit

Als je eenmaal hebt besloten welk winterjack het beste bij je past, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de pasvorm comfortabel is. Voordat je de winkel verlaat (of de kaartjes verwijdert na het online bestellen), dan kun je deze eenvoudige stappen volgen om de pasvorm te testen:

– Strek je armen naar voren om de lengte van de mouwen te controleren. Als je armen gestrekt zijn, moeten de mouwen van je jas stoppen bij de pols en de bovenkant van de handpalm raken. Als de mouwen boven je pols stoppen, zijn de mouwen te kort.
– Strek je handen boven je hoofd om de lengte van de winterjas en uw mobiliteit te bepalen. Let op krappe plekken of beperkte mobiliteit. Als je je ongemakkelijk of terughoudend voelt, is de jas te klein (denk eraan dat je misschien lagen onder de jas wilt dragen). Als de jas boven je middel uitkomt of de huid blootstelt, is de jas te kort.
– Controleer de schoudernaden om te bepalen of ze op één lijn liggen met je schouders. Als de schoudernaden onder de schouder vallen of halverwege je biceps, is de vacht te groot (dit geldt niet als verlaagde schoudernaden deel uitmaken van het ontwerp).

Opmerking: Wanneer je de pasvorm controleert, moet je je winterjas altijd dicht ritsen of vastklikken voor nauwkeurige resultaten.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen