Voldoende biotine inname helpt je om je fit te voelen en te blijven. Het is een onmisbare bouwstof voor het lichaam. Biotine is al in 1936 ontdekt en maakt deel uit van de complexe groep B-vitaminen en wordt ook wel vitamine B8 of vitamine H genoemd. De naam komt uit het Grieks, bios betekent leven. Het is een zogenaamde wateroplosbare vitamine die een extra biotine inname in tabletvorm erg eenvoudig maakt.

Gezond werkend zenuwstelsel

Een goede biotine inname zorgt voor een gezond werkend zenuwstelsel waardoor je goed in je vel zit en geestelijk evenwichtig bent. Het ondersteunt de groei van mooie sterke haren en nagels, stimuleert een goede gezonde huid en levert zelfs een bijdrage aan soepele spieren en een goed gecoördineerde motoriek. Deze bijzondere vitamine zorgt ervoor dat de energie die in voedsel zit ook echt benut kan worden. Extra biotine inname helpt je in het algemeen om je energiepeil een boost te geven.

Gezond eten

De dagelijkse biotine inname hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn en kan geholpen worden door gezond te eten. Peulvruchten als sojabonen en pinda’s, groenten als bloemkool, bietjes, wortelen en fruit, bijvoorbeeld bananen of haver, bakkersgist en rijst zijn goede voedingsbronnen. Dierlijke producten als lever, zalm, eieren, en dan vooral het eigeel, en melk bevatten ook goede concentraties. In het algemeen zou je kunnen zeggen dat alles waar eiwit in zit ook biotine bevat. Biotine heeft de eiwitten nodig om de energiewaarde uit ons eten te halen. De hoeveelheid biotine scheelt niet alleen per product maar ook per seizoen. Koken of het langere tijd bewaren van het voedsel heeft een negatief effect op het gehalte aan biotine.

Anti-conceptiepil 

Er wordt in het algemeen gezegd dat extra biotine inname veilig is omdat het teveel via de urine en ontlasting het lichaam weer verlaat. Het is zelfs zo dat, bij het gebruik van de anti-conceptiepil, het biotine gehalte verminderd kan zijn en het aan te bevelen is voor extra biotine inname zorg te dragen.

Dagelijkse hoeveelheid en zwangerschap

De dagelijkse biotine inname voor vrouwen hoort zo rond de 40 microgram te liggen. Als je nagaat dat honderd gram ei al goed is voor 21,4 microgram, de helft dus van de dagelijkse benodigde biotine, en je daar nog eens bijvoorbeeld een handje pinda’s van honderd gram bij eet, dan zit je al bijna aan de dagelijkse behoefte van je lichaam. 

Over het algemeen kun je zeggen dat er minder dierlijk voedsel nodig is om aan de dagelijkse hoeveelheid biotine te komen dan wanneer je alleen plantaardige producten tot je neemt. Een vergelijking tussen twee uitersten: een ons kippenlevertjes levert ruim 180 microgram biotine op en champignons 2,2 microgram per ons. Ben je zwanger, dan wordt geadviseerd de dagelijkse hoeveelheid biotine iets te verhogen. Je eet tenslotte voor twee.

Een tekort aan biotine ontstaat niet zo snel. Maar dat wil niet zeggen dat er voldoende biotine in je voedsel zit. Een aanvulling kan dus geen kwaad, zeker niet als je je lijf wilt helpen voldoende bouwstoffen binnen te krijgen. Gezond en gevarieerd eten gecombineerd met, als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, een extra biotine inname geeft je lijf een extra oppepper.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen