Heb je een grasveldje over bij je huis of heb je een wat kleinere tuin en vind je het toch leuk om dieren te houden? Dieren kunnen je tuin een stuk gezelliger en levendiger maken. Maar wat komt er allemaal bij kijken en welke dieren passen het beste bij jou?

Welke dieren kan je houden in je tuin?

Als eerste is moet je kijken waar je interesses liggen en hoeveel ruimte je heb en of de meubels die in je tuin staan geschikt zijn voor huisdieren. Zo is bijvoorbeeld een loungeset tuin wicker heel erg geschikt voor een tuin met huisdieren omdat dit materiaal onverwoestbaar is. Daarnaast zijn er nog andere tuinmeubelen die goed geschikt zijn voor een tuin met huisdieren. Denk bijvoorbeeld aan een granieten tafel met teak houten stoelen. Denk hierbij goed na over de combinatie die je maakt.Heb je echt een grasveld over waar dieren kunnen lopen, of wil je liever iets kleins? Een hond en een poes zijn dieren die veel voorkomen in huishouden, dit zijn ook meer huisdieren. Voor in de tuin denk je snel aan konijnen, ook de cavia is prima buiten te houden. Het zijn gezellige dieren waarmee je ook nog heerlijk kunt knuffelen.  Verder kan je nog kiezen voor een volière met vogels. Parkieten, kanaries, vinken en kwartels zijn goed geschikt om buiten te kunnen zijn. 

Ook zijn kippen goed te houden in je tuin. Kippen houden kan niet zonder een mooi kippenhok. Dit is een plek waar kippen hun rust vinden, kunnen slapen en eieren kunnen leggen, maar ook beschermt het hun tegen regen en wind. Hoe groot een kippenhok moet zijn hangt af van het soort ras. Ook moet je een ren hebben waar kippen rond kunnen scharrelen. Kippen zijn ook gezellige diertjes, hoe leuk is het om vanaf je tuinstoel of tuinbank de kijken naar die scharrelende kippen.  Ook kan je denken aan een vijver in je tuin met vissen. Dit vergt een goede voorbereiding met veel geduld. 

Heb je echt een grasveld bij je huis waar je dieren op kunt houden, dan kan je gaan denken aan geiten, schapen, pony’s, ezels of een varken. Ook dit treft een goede voorbereiding en onderhoud. Wil je verschillende dieren bij elkaar doen, verdiep je er dan goed in wat wel en niet kan. Ook hebben al deze dieren een goede verzorging en liefde nodig. En iets waar ze kunnen schuilen tegen een hete zon, of regen en wind. 

Wilde dieren in je tuin. 

Welke dieren jij in je tuin kan lokken hangt ook af op welke plek je woon, woon je in een stad of woon je aan de bosrand. Bij de bosrand kan je weer andere dieren in je tuin lokken als dat je in een stad woont. Vogels zijn eenvoudig te lokken door het juiste voer neer te leggen. Een diervriendelijke tuin is het hele jaar door voedsel te vinden. Ook hebben dieren water nodig om te kunnen drinken en zich te wassen. Ook kan je nog een nestkastje ophangen. Door de juiste tuinplanten te nemen kan je weer hommels, bijen en vlinders aantrekken. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer dieren die je graag in je tuin wil zien rondstruinen. De egel is ook erg geliefd, hiervoor kan je het beste het blad in je tuin laten liggen, ook houden ze erg van een composthoop. De eekhoorn kom je vaak in bosrijke gebieden tegen. Hier is genoeg voedsel te vinden. Eekhoorns houden van bomen en struiken, ook hebben ze graag water in de buurt om te kunnen drinken. 

Mag je zomaar dieren houden? 

Voor grotere hoeveelheden aan dieren is een milieuvergunning voor nodig. Schapen en geiten mag je er tot 10 houden zonder vergunning. Kijk dit dus goed na als je voor meerdere dieren wil gaan. De meeste bekende dieren mag gewoon gehouden worden. Het zijn vooral de dieren die meer in het wild wonen die niet gehouden mogen worden als huisdier. 

Dieren en kinderen 

 Vaak beginnen mensen aan een dier als kinderen er om gaan vragen of als ze de voordelen ervan inzien in het opgroeien met een dier. Het kan erg leuk en leerzaam zijn voor kinderen. Kinderen vanaf een jaar of tien kunnen wat verantwoordelijkheid aan om deels zelf voor een dier te zorgen. Maar je moet ze er altijd bij begeleiden, als ouder ben je altijd eindverantwoordelijk. Leer kinderen goed aan hoe ze met het dier moeten omgaan. 

Ook zitten er voordelen aan om kinderen te laten opgroeien met een huisdier. Het kan een echte vriend zijn, een kameraadje op wie ze kunnen bouwen. Ze voelen zich niet zo snel eenzaam. Het kan het kind mee zelfvertrouwen geven en ze leren zorg te hebben voor een dier. 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen