Rosé is nog altijd de drank van de zomer. Ondanks dat we rosé gerust het hele jaar door kunnen drinken, gaan we toch vaak pas in de zomer voor deze wijn. Maar wat is rosé eigenlijk? En hoe komt het aan die roze kleur?

Alle kleuren roze

Rosé is een wijnsoort en dus gemaakt van druiven. Je mag als wijnmaker geen kleurstoffen toe gaan voegen en dus moet de kleur van de schillen van de druiven komen. Sommige rosé wijnen zijn zo bleekroze van kleur dat ze bijna wit lijken en weer andere rosé wijnen zijn zo donkerroze dat het bijna rood te noemen is. Kijk alleen al in een wijn webshop en je vindt alle tinten roze terug.

Populair

Bleekroze Provence rosé enorm populair. Er zijn dan ook veel meer regio’s waar men een rosé met deze typische bleke kleur maakt. Er wordt vaak onterecht gedacht dat de kleur van rosé ook iets zegt over hoe zoet de wijn is. Zo denken veel mensen dat een rosé met een donkere kleur veel zoeter is dan een rosé met een lichte kleur. De kleur van de wijn zegt alleen iets over hoe lang de schillen met het sap hebben mee geweekt en welk druivenras gebruikt is. Des te langer de schillen met het sap in contact hebben gestaan, des te meer kleur er onttrokken kon worden. En des te meer kleur in de schil, des te donkerder de rosé kan worden.

Rosé bij het eten

Niet alleen is rosé een heerlijke borrelwijn, het is ook nog eens een uitstekende maaltijdbegeleider. Maak je een salade met geitenkaas of gorgonzola? Schenk er dan een lekker glas rosé bij. Ook bij tapas met gegrilde calamares, sardientjes en aubergine met Parmezaanse kaas uit de oven past een rosé goed. Bij de barbecue is het ook een uitstekende keuze. Maak zelf een pakketje van aluminiumfolie met daarin stukjes aubergine, sardientjes, olijfolie en kruiden. Wil je een mooi stuk vlees combineren met rosé? Ga dan voor lamsbout. Zijn de smaken allemaal vrij krachtig? Ga dan voor een wat donker gekleurde rosé. Die heeft vaak meer kracht en structuur in zich om het smaakgeweld aan te kunnen.

Druivenrassen

Als het een blauw druivenras is, dan kan er rosé van worden gemaakt. Zo simpel is het. Hele bleke rosé wijnen kunnen ook van Pinot Gris worden gemaakt. De kleur van de schil kan roze tot grijsblauw zijn. Andere veel gebruikte druivenrassen zijn Grenache, Syrah, Cabernet Franc, Cinsault, Pinot Noir, Merlot en Tempranillo.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen