Op zoek naar een nieuwe auto? Dan moet je samen met je partner toch eens verder kijken dan ‘gewoon’ weer gaan voor een Volkswagen Golf of Polo. Single girl? All the better! Dat betekent namelijk dat je zelf op onderzoek uit kan en wij doen je graag een suggestie! Dacia (ja, gewoon doorlezen) bestaat deze maand 60 jaar. En hoewel het automerk ooit bijna failliet was, is het nu het snelst groeiende automerk van Europa. Het zijn misschien geen Italiaanse beauty’s, maar een Dacia geeft je verrassend veel waar voor je geld. Daarom hieronder tien dingen die je – bijna zeker – nog niet wist over Dacia.

1. Dacia wordt in ruim 44 landen verkocht

Dacia werd aanvankelijk alleen verkocht in Roemenië, waar het merk niet heel snel van de grond kwam. Inmiddels wordt Dacia verkocht in ruim 44 landen en heeft het sinds 2004 meer dan vijf miljoen nieuwe klanten aangetrokken.

2. Dacia kostte een appel en een ei

Na de val van de Berlijnse Muur en het ineenstorten van het Oostblok raakte Dacia bijna in faillissement. Voor een appel en een ei kocht Renault het zwaar noodlijdende Dacia. De Franse Renault-baas kreeg daarmee goedkoop de sleutel tot Oost-Europa in handen. Daar plukken ze vandaag de dag overigens nog steeds de vruchten van. Da’s nog eens korting shoppen.

3. Dacia is het snelst groeiende Europese automerk

In het tijdperk van de val van de Berlijnse Muur kochten meer grote merken andere, verlieslijdende, bedrijven op. Maar waar Mercedes-Benz en BMW slechte zaken deden – zij kregen de koop van hun gewilde automerk niet rond – was Renault erg succesvol met hun overname van Dacia. Anno 2018 is het oorspronkelijke Roemeense merk zelfs het snelst groeiende automerk van Europa.

4. Vijf kilo verf

Om een gemiddelde Dacia Duster af te ronden wordt hij bedekt met ruim vijf kilo verf. Daar bovenop wordt ook nog eens 18 kilo afdichtende verf gebruikt om de auto te beschermen tegen UV-straling, vuil en regen.

5. De Dacia Logan was een groot succes

De beproefde technologie van Renault gaf Dacia de mogelijkheid om verder te groeien. Eén van de grootste successen van het merk was de Logan MCV die in 2007 uit werd gebracht. Je kon namelijk énorm veel shoppingbags en vakantietassen kwijt in de auto. En dan kon je ook nog eens zes van je beste vriendinnen meenemen!

6. Met de boot op vakantie!

We houden van krachtpatsers, nietwaar? De Dacia Duster is wat dat betreft een hele goede keuze. De topper van Dacia won namelijk enkele keren de Towcar Awards Best Budget 4×4. Hierbij wordt getest hoe goed een auto aanhangwagens, caravans en boten kanmeeslepen. En wat is nou beter dan je eigen boot meenemen op vakantie?

7. Een Dacia koop je niet uit emotie

Nee, een Dacia koop je waarschijnlijk niet omdat je hem zo geweldig vond toen je er één voorbij zag rijden. Een Dacia koop je na goed onderzoek te hebben gedaan naar kwalitatieve auto’s binnen je budget. Je koopt hem met verstand, vanuit een goede afweging tussen prijs en kwaliteit. Dat gezegd hebbende: de nieuwe modellen zien er overigens best sexy uit.

8. Minder dan tien Dacia Denems zijn momenteel in roulatie

Sommige Dacia’s doen het minder goed. De Dacia Denem was het eerste model dat het automerk verkocht in het Verenigd Koninkrijk. Hij werd in de markt gezet als een ‘acceptabele auto’, maar kostte rond 1980 ruim 4.000 euro. Auto’s in hetzelfde segment, zoals de Skoda Estelle en de Lada 1200, waren ruim 1.000 euro goedkoper. De Denem was geen succes: enkel de Roemeense overheid maakte er gebruik van, maar ruilde hem al snel in voor de Mercedes-Benz S-klasse. Ach ja.

9. Veel bang for your buck

De Dacia Duster won in 2014 de Caravan Club Awards Judges Special Award door zijn “uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en bekwaamheid”. Zelfs Dacia’s die zijn uitgebreid met extra features geven je genoeg bang for your buck.

10. Er worden 65 Dacia’s per uur gemaakt

In de fabriek in Mioveni, waar het hoofdkantoor van Dacia is gevestigd, worden ruim 65 Dacia’s per uur gemaakt. Voordat Renault het bedrijf overnam, maakten ze ongeveer 100.000 auto’s per jaar. Na de overname groeide dat aantal tot ruim 320.000.

Ook zo’n coole Dacia rijden? Je vindt op GasPedaal.nl een groot aanbod van deze Roemeens-Franse toppers. Zo vind je een Duster al voor iets meer dan 5.000 euro en een ruime Logan MCV vind je al onder de 1.000 euro.Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen