Vakantie doet ons goed. Het geeft ons rust, we hebben meer aandacht voor elkaar, het maakt ons gelukkig en tijdens een vakantie maak je mooie herinneringen. We verlangen naar zon, zee en strand en het moment dat we eindelijk kunnen ontsnappen uit die dagelijkse sleur. De vakantie is het hoogtepunt van het jaar. Iedereen kijkt uit naar de vakantie, maar voor je het weet zit het er alweer op en zit je in het werkritme. Het liefst zouden we dit fijne vakantiegevoel langer vasthouden, maar hoe zorgen we ervoor dat dit lukt?

Vaste patronen

De vakantie zit erop en voor je het weet ben je weer beland in de dagelijkse sleur. De meeste mensen houden het vakantiegevoel maar een paar dagen vast. Je vakantiegevoel is beperkt houdbaar. Dit heet het fade out effect. Afhankelijk van de mate waarin je bent opgeladen tijdens je vakantie, kan je het vakantiegevoel twee tot vier weken vasthouden. Hierna ben je weer terug op het punt waar je voor je vakantie was.

Verschillende manieren 

Het vakantiegevoel duurt natuurlijk niet eeuwig, maar het is wel mogelijk om het gevoel langer dan vier weken vast te houden. Je kan uiteraard niet maandelijks op vakantie gaan, dus zijn we op zoek gegaan naar oplossingen. Hieronder lichten we een aantal manieren uit om jouw vakantiegevoel langer vast te houden.

1.Rond alles voor je vakantie af

Niemand vindt het fijn om terug te komen op werk als er een grote stapel aan werkzaamheden ligt. Vaak is dit ook nog werk wat je vóór je vakantie niet hebt kunnen afronden. Waarschijnlijk is het snel gedaan met je vakantiegevoel. Daarom adviseren wij om vóór je vakantie zoveel mogelijk van je werkzaamheden af te ronden. Tijdens de vakantie stapelt het werk zich logischerwijs op. Na de vakantie ben je dus niet alleen druk met je reguliere werkzaamheden, maar moet je ook het werk wat zich in jouw vakantie heeft opgestapeld wegwerken. Weet je van tevoren dat je bij terugkomst op kantoor genoeg inhaalwerk hebt liggen, plan dan voldoende tijd in om dit in te halen. Houd één of twee dagen vrij om je mailbox bij te kunnen werken. Tip: stel een out-of-office-bericht in waarin je vermeldt dat je één dag later weer aan het werk bent in vergelijking met de dag waarop je daadwerkelijk terugkeert.

2.Vakantieherinneringen op je werkplek

Heb je tijdens je vakantie geluisterd naar een bepaald soort muziek, veel vakantiefoto’s gemaakt, souvenirs gekocht en mooie herinneringen gemaakt? Je wilt dit fijne vakantiegevoel zo lang mogelijk vasthouden. Kleed je werkplek aan met dingen die je aan je vakantie doen denken. Zet je mooiste vakantiekiekje op je bureaublad of maak een slideshow van allerlei foto’s. Geef je souvenirs een mooi plekje. En dan bedoelen we niet alleen in huis, maar ook op je werkplek. Souvenirs zijn een leuke herinnering aan je vakantie en helpen je om het vakantiegevoel langer vast te houden. Koop op je vakantiebestemming een aantal pennen met logo of laat pennen graveren met de naam van het vakantieland.

3.Plan leuke dingen

Blijf leuke dingen plannen, ook als je terug bent van je welverdiende vakantie. Met leuke activiteiten in het vooruitzicht, kan je het vakantiegevoel langer vast houden. Je kan ook bij terugkomst direct gaan nadenken over de volgende vakantie. Dit levert je weer genoeg voorpret op.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen